Suomi 100 vuotta juhlakonsertti

Kirkkokonsertti, jossa esiintyy 2 kansainvälisen uran tehnyttä tunnettua suomalaisbaritonia.

Kaksi kansainvälisen uran tehnyttä tunnettua suomalaisbaritonia, Jaakko Kortekangas ja Petteri Salomaa, yhdessä pianisti Matilda Kärkkäisen kanssa esittävät Jämijärven kirkossa lauluja Suomesta ja suomalaisista itsenäisyyden juhlavuoden hengessä. Ohjelma sisältää mm Toivo Kuulan, Oskar Merikannon ja Jean Sibeliuksen lauluja ja duettoja tunnettujen runoilijoiden kuten Eino Leinon, Larin Kyöstin ja J.L. Runebergin teksteihin.

Jaakko Kortekangas

Oopperalaulaja Jaakko Kortekangas lähti 23-vuotiaana Zürichin oopperan kansainväliseen oopperastudioon opiskeltuaan Sibelius-Akatemiassa professori Matti Lehtisen johdolla. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa, mm. Zürichin, Kööpenhaminan, Tukholman, Genovan ja Pariisin oopperoissa sekä konsertoinut mm. New Yorkissa ja Tokiossa. Ennen paluutaan Suomeen vuonna 1999 hän kuului 10 vuotta Freiburgin oopperan taiteilijakuntaan Saksassa.

Voitettuaan Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 1989, Kortekangas on esiintynyt säännöllisesti myös Suomessa, mm. Kansallisoopperassa, Yleisradiossa sekä useiden orkestereiden solistina. Hän on tehnyt lukuisia radionauhoituksia, levytyksiä ja televisio-oopperoita. Hänen uusimmat levytyksensä ovat Rautavaaran ooppera Kaivos (pappi/Ondine) ja Schumannin suurteos Faust-Szenen (nimiosa/Naxos).

Jaakko Kortekangas on laulanut yli 90 näyttämöroolia, joiden joukossa ovat John Adamsin viime vuosisadan historian tapahtumiin liittyvät teokset Doctor Atomic, Nixon Kiinassa ja Klinghofferin Kuolema. Kaija Saariahon menestysteoksen L’amour de loin miespääosaa hän on esittänyt useissa produktioissa ainoana suomalaisbaritonina, jonka ohjelmistoon rooli kuuluu. Kevään 2016 rooleja ovat olleet Dr. Hackertin Suomen Kansallisoopperan uutuustuotannossa Indigo sekä Nick Shadow Stravinskyn oopperassa Hulttion tie.

Teatterityön ohella Kortekangas on tunnettu ääni laulumusiikin esittäjänä konserteissa ja radiossa. Hän on kantaesittänyt suomalaisten säveltäjien (Aho, Hakola, Kaipainen, Linkola, Linjama, Rautavaara, Rechberger, Tuomela) näyttämöteoksia sekä yksinlaulumusiikkia. Uusin kotimainen kantaesitys oli Kimmo Hakolan  teoksen De kaspiska tigrarnas Gud baritonisolisti. Hän on tehnyt tunnetuksi Erkki Melartinin laulumusiikkia ja yhdessä pianisti Ilkka Paanasen kanssa tehty Melartin-levy Nuori Psyyke on saanut huomattavan arvostelumenestyksen.

Petteri Salomaa on ikäpolvensa kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia mieslaulajia. Musiikkiperheen lapsena hän aloitti laulunopiskelun jo teini-iässä. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemiassa ja suorotti siellä 2003 myös taiteellisen musiikin tohtorin tutkinnon.

Salomaan ura käynnistyi varhain 19-vuotiaana Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voitolla vuonna 1981. Pian seurasivat oopperadebyytti Suomen Kansallisoopperassa 1983 Figaron häiden Figarona ja ensimmäiset tehtävät kansainvälisillä oopperanäyttämöillä.

Hän oli kiinnitettynä Freiburgin oopperaan 1989-91 ja on esiintynyt 1980-luvun jälkipuoliskolta lähtien keskeisissä baritonirooleissa monissa eurooppalaisissa oopperataloissa kuten Drottningholmin linnan teatterissa Tukholmassa, Genevessä, Amsterdamissa, Frankfurtissa, Theatre de Chatelet’ssa Pariisissa, Lontoon Covent Gardenissa, Dresdenissä, Düsseldorfissa, Triestessä, Oslossa ja Prahassa.

Petteri Salomaa

Petteri Salomaa on esiintynyt runsaasti oratorio- ja konserttisolistina merkittävimpien pohjoismaisten ja useiden huomattavien eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden kanssa monien aikamme tunnetuimpien kapellimestareiden johdolla.

Salomaa on myös aktiivinen lied-laulaja, jonka ohjelmisto kattaa monipuolisesti ohjelmistoa klassisesta eurooppalaisesta laulukirjallisuudesta uusimpaan lauluohjelmistoon.

Petteri Salomaan levytysten lukumäärä nousee yli kolmenkymmenen ja niistä monet on palkittu kansainvälisin palkinnoin.

Taiteilijanuransa lisäksi Salomaa on toiminut taiteellisissa vastuu- ja asiantuntijatehtävissä sekä pedagogina. Hän on ollut laulun ja oopperan asiantuntijana mm. monissa radio- ja tv-ohjelmissa ja toimi Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana 2000-2006.

Tällä hetkellä  Petteri Salomaa toimii Sibelius-Akatemiassa laulutaiteen professorina ja lauluprofessorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.

Matilda Kärkkäinen

Matilda Kärkkäinen, pianisti